Psihoedukacija Beograd Novi Sad
Psihoterapija i savetovanje Program ličnog razvoja Stručno usavršavanje Poslovna komunikacija Članci o aktuelnim psihološkim temama Biografija Kontakt
Članci o aktuelnim temama naslov

Ukoliko želite da se informišete o aktuelnim pedagoško-psihološkim temama, onda se nalazite na pravom mestu. Članci koji su izloženi poređani su po kategorijama koje možete da vidite na meniju sa vaše desne strane. Nadam se da će vam biti korisni.

 

Kako ostati u komunikaciji sa manipulativnim sagov

Danijela Živančević, 02.02.2010.

Na početku mislim da je važno da istaknem da u tekstu izlažem neka svoja zapažanja o manipulaciji kao obrascu ponašanja između odraslih, psihofizički zdravih ljudi. Mislim da je svaka manipulacija u takvom kontekstu negativna i da svi akteri gube, čak i manipulator koji ima trenutan osećaj pobede nad drugim, ali dugoročno i on gubi, posebno na polju međuljudskih odnosa.

Manipulator je najčešće šarmantna osoba koja smišljeno i veoma vešto barata netačnim ili polutačnim podacima, lažno interpretira događaje, a sve sa ciljem da ostvari kontrolu nad drugima kako bi se oni podčinili njegovim željama, odnosno interesima. Iako, sredstva manipulacije mogu biti beskrajna, najčešće se koriste: kreiranje osećanja prihvatanja ili odbacivanja, izazivanje osećanja krivice, zatim razne pretnje, uvrede, ismejavanje ličnosti, ulagivanje, poricanje odgovornosti, samosažanjenje itd. Ova sredstva manipulator može da koristi u komunikaciji sa ciljem da vas pozove u ulogu izmanipulisanog pojedinca. U kojoj meri će biti efikasan zavisi isključivo od vas.

MANIPULATOR VAS NE MANIPULIŠE, VEĆ VAS POZIVA DA BUDETI IZMANIPULISANI.

Dakle, kao prvi korak koji je važno da savladamo da bi ostali u komunikaciji sa manipulativnim sagovornikom jeste sticanje ličnog uverenja da niko ne može manipulisati našim emocijama i postupcima ako mu to mi ne dozvolimo. Problem je u tome što mi često nismo svesni da to dozvoljavamo, čak nekada neverbalnom komunikacijom i provociramo druge da manipulišu sa nama.

Zato da bi smo postali što efikasniji u zaustavljanju manipulacija prvi veoma važan korak je da preistipamo naša dečija, zastarela uverenja koja smo izgradili u toku života, a koja nas sprečavaju da objektivno sagledamo sebe, svoju vrednost, prava, potencijale i samopouzdano reagujemo u odnosu sa manipulativnim sagovornikom.

Drugi korak je jasno iznošenje svoje želje/interesa manipulativnom sagovorniku. Ovde je važno naglasiti da nepotrebno gubimo enargiju razmišljajući o tome kako bi sagovornik trebao da se ponaša u odnosu na nas, odnosno bićemo mnogo efikasniji ukoliko sebi postavimo pitanje: “Šta je želim u ovoj situaciji?”

I na kraju otvoreno, jasno i direktno izrazite ono što želite ili ne želite. Korisne fraze koje možete naučiti su: Voleo/la bih… Želim/Ne želim… Značilo bi mi… Hoćeš li… Smeta mi… Ne dopada mi se… Ne odgovara mi… Ne sviđa mi se… Nezadovoljan/a sam… Ometa me…Razmisli ću o tome…Potrebno mi je vreme da donesem odluku, javiću vam se…Razumem vas, ali…itd.

Ukoliko je sagovornik uporan u svom zahtevu i vi budete uparni. Kako to izgleda u svakodnevnom životu?

Na primer: u kasnim večernjim satima komšinica traži od vas da uradite domaći iz engleskog za njenog dvanaestogodišnjeg dečaka koji je trenutno na rođendanu, a ona ne zna engleski...

Manipulativna komšinica: Komšinice, POMAŽITE!!! Vi ste mi jedini na koga mogu da računam. Zamislite Marko treba da uradi za sutra domaći iz engleskog, a zaboravio je. Jadno dete toliko je opterećeno. Ja bih to vrlo rado uradila umesto njega, ali ne znam engleski, a muž gleda utakmicu i naravno baš ga briga za nas.

(Sredstvo manipulacije: Katastrofizacija situacije).

Asertivna komšinica: Žao mi je što ste u takvoj situaciji, ali ja mislim da Marko treba da uradi svoj domaći.
Manipulativna komšinica: Ali nije on tu. Ma to je samo pola sata, ne treba njemu ništa posebno. Vi ste jedini koji znate mog Marka od malena, a i da ne budem previše skromna mislim da samo vi to znate u čitavoj zgradi.

(Sredstvo manipulacije: minimaliziranje, izazivanje osećanja prihvatanja, laskanje).

Asertivna komšinica: Hvala vam na poverenju, ali ja ne želim da radim domaći umasto njega.
Manipulativna komšinica: Gde sad da dobije lošu ocenu pred kraj godine...

(Sredstvo manipulacije: izazivanje krivice i odgovornosti za druge).

Asertivna komšinica: Žao mi je zbog toga, ali mislim da je on odgovoran što je došao u tu situaciju.
Manipulativna komšinica: Hajte samo sad i nikad više. Molim vas.

(Sredstvo manipulacije: minimaliziranje).

Asertivna komšinica: Razumem da je to za vas rešenje, ali ja zaista ne želim da se bavim time.
Manipulativna komšinica: Ali baš sam računala na vas...

(Sredstvo manipulacije: izazivanje osećanja sebičnosti i smanjene brige za druge)

Rezime:
1. Radite na svom samopouzdanju;
2. Prihvatite svoja asertivna prava;
3. Budite jasni u iznošenju svoje želje;
4. Budite uporni i ne odustajte lako;
5. Budite fokusirani na temu i ne dozvolite da sagovornik skreće u prošlost i zamenjuje teze.

Manipulator može ostavljati jak utisak moći, ali kada shvati da ima posla sa samopouzdanom osobom koja vlada sobom i zna šta hoće, brzo će odustati.

U ovom tekstu sam predstavila samo neke od asertivnih tipova komukacije koje se mogu koristiti u komunikaciji sa manipulativnim sagovornikom. Naravno na asertivnom treningu se uči mnogo više. Ipak, nadam se da vam je i ovo bilo korisno.

Preporučujem da pogledate članke na temu samopoštovanja i ljubavi prema sebi.

 
 
  Pretraga sajta
 
Emocije
Partnerski odnosi
Komunikacija
Vaspitanje
Samopouzdanje
Narkomanija
Kockanje
Razno
 

Program ličnog razvoja
Asertivni trening – prijave u toku
Emocionalna pismenost – prijave u toku
Stručno usavršavanje
Asertivni trening – 6.05.2018.
Emocionalna pismenost – 25.03.2018.


Program ličnog razvoja
Asertivni trening – prijave u toku
Emocionalna pismenost – prijave u toku
Stručno usavršavanje
Asertivni trening – 4.02.2018.
Emocionalna pismenost – maj, 2018.

Prijava za kurs
Psihopolis institut
TA centar
Društvo psihoterapeuta Srbije
 
Telefonsko savetovanje Rečnik psiholoških pojmova Pratite grupu na Fecebook-u